Lumina si umbra ca subiect

img_0682 img_0674 img_0677

Prin proiectul de față am realizat o serie de trei imagini fotografice prin care doresc să scot din banalul cotidian obiectul, cu ajutorul luminii și umbrei. Cele trei obiecte alese înfățișează simpla banalitate pe care acestea o ilustrează.

Obscuritatea nuanțează banalitatea obiectelor fotografiate. Cele trei elemente sunt alese după rolul pe care acestea le au în societatea contemporană, acestea fiind utile în anumite situații, dar banalitatea este eliminată prin jocul de lumini creat, iar importanța luminii și a umbrei face ca obiectele să prindă anumite forme și dimensiuni.

Tehnica pe care am abordat-o se numește “light painting”, în care am folosit o expunere lungă de 30 de secunde și două surse de lumini diferite. Prima sursă a fost o lanternă de putere slabă cu care am iluminat obiectele timp de cinci sau șase secunde, iar a doua sursă de lumină este un laser cu care am creat jocul de lumini, încadrându-mă în timpul rămas.

Primele imagini care foloseau această tehnică au fost experimentate de artiștii fracezi Étienne-Jules Marey și Georges Demeny, realizând fotografia “Pathological Walk From in Front” în anul 1914. În 1935, artistul fotograf Man Ray utilizează și el la rândul lui desenul cu lumină, într-o fotografie mai complexă numită “Space Writing”.

Ca referință l-am analizat pe pictorul francez George Mathieu, cunoscut pentru lucrările sale abstracte unde pune în valoare linii și forme agresive. Pe lângă picturile sale acesta a realizat o fotografie în care s-a folosit de tehnica “light painting” pentru a reporduce fotografic stilul său pictural.

Cel mai potrivit mod de prezentare al acestui proiect este înrămarea a celor trei imagini fotografice cu o ramă de lemn vopsită în negru. Acestea expuse într-o încăpere obscură v-a trebuii luminate cu o sursă de lumină razantă fiecare tablou.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s