Andy Warhol

Andy Warhol este unul dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai curentului Pop Art. Acest curent considera practic ca nu exista o ierarhizare a culturii si ca arta poate imprumuta elemente din absolut orice sursa, fiind bazat pe valorile populare moderne/din mass-media si critica sau ironica vis-a-vis de valorile traditionale ale artei. In ceea ce priveste originea cuvantului, este vorba de prescurtarea expresiei englezesti „popular art”, in sensul de arta cu mare popularitate la public, ca fiind initial opusa „artei academice.”

Warhol a folosit multiple mijloace de exprimare printre care desenul de mana, pictura, printul, filmul, muzica si nu in ultimul rand fotografia.

In 1962, Muzeul de Arta Moderna din New York organiza primul simpozion dedicat curentului Pop Art. Artistii precum Warhol au fost insa atacati destul de puternic de criticii locali, care ii acuzau ca au „capitulat in fata consumismului“.

Ce este insa interesant si probabil motivul pentru care imaginile finale au fost atat de apreciate, fie ca erau picturi, grafica sau fotografii, e modul in care Andy Warhol privea situatia per ansamblu, lucru care poate fi considerat sursa de inspiratie pentru oricine.
Informatii legate de creatiile sale se pot gasi foarte usor pe internet, asa ca in continuare vom incerca sa spunem cate ceva despre mentalitatea care sta in spatele imaginilor.

Warhol a fost cel care a vazut puternica legatura dintre doua mari forte ale societatii moderne: Comertul si Celebritatea. Sunt 3 mari idei in spatele filosofiei lui Warhol, idei  ce ofera o privire pozitiva asupra lumii si ne ajuta sa cream o societate mai buna:

#1 Petrecem prea mult timp dorind ca ceva spectaculos sa se intample in viata noastra si este normal sa simtim ca lucrurile extraordinare se petrec acolo unde nu suntem noi. Andy Warhol a incercat sa schimbe asta facandu-ne sa ne uitam mai atent la lucrurile din viata noastra de zi cu zi. Exemplele cele mai clare sunt  posterul 32 Campbell’s Soup Cans si videoclipul Andy Warhol eating a hamburger.

Desi a avut 3 carti fotografice, nu putem spune despre Andy ca era un fotograf. Nu putem spune nici macar ca era un om de marketing, pictor sau arhitect. El le facea pe toate, si asta in baza ideilor mentionate mai sus.
Astfel, poate cel mai important lucru pe care trebuie sa il invatam de la Warhol este ca, in orice forma de arta, iti trebuie personalitate. Inainte de toate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s